wtorek, 4 lutego 2014

Artykuł w Scientific American

Wydanie Scientific American z lutego 2014.

Redaktor Naczelny Roxanne Khamsi zadaje ważne pytania. 

Czy tylko gluten jest szkodliwy czy inne białka zbóż, a nawet ich węglowodany, także mogą wywoływać objawy? 

Czy tradycyjne podejście do testów na przeciwciała jest zatem wystarczające i skutecznie wyklucza uczulenie na gluten?
- w obliczu sytuacji opisanej, gdzie dieta bezglutenowa wywołuje wyrażną poprawę, a wyniki testów są ujemne - jest to mocno wątpliwe.

Czy to możliwe, że pomimo stosowania produktów bezglutenowych mogą utrzymywać się objawy i czy przyczyna tkwi w tych produktach?
- jak to opisano w artykule jeśli ktoś doświadcza negatywnych objawów po produktach bezglutenowych, zawierających możliwe inne składniki zbóż, nie będące glutenem, to wniosek jest raczej taki, że możliwe są inne reakcje, nie tylko na gluten.



Idż do artykułu:
http://www.scientificamerican.com/article/gluten-sensitivity-may-be-a-misnomer/ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz